Skip to content

La Vita Caffé
Svet kávy

Kávové zmesi La Vita Caffé miešame s ohľadom na ich výslednú chuť a arómu. Na rozdiel od priemyselného praženia, my zrná kávovníka arabského citlivo premiešavame ešte pred pražením, počas ktorého si rôzne druhy kávy vymieňajú a spájajú svoje arómy. Spoliehame sa na tradičný remeselný spôsob praženia, pričom využívame najmodernejšie technológie, ktoré sú zárukou stabilnej chuti každej dávky kávovej zmesi.

Od semienka k pražiarni

Druhy kávy a ich odrody spolu s geografickou polohou plantáže, jej pôdou a podnebím ovplyvňujú rôzne chuťové profily kávy. Na kvalitu kávových zŕn má vplyv aj starostlivosť poľnohospodárov. Perfektne pripravená šálka kávy vám odhalí, čo sa dialo na kávovej plantáži a ako bola káva spracovaná.

Kávovník

Vždyzelený strom, ktorý rastie asi v 70 krajinách sveta. Stromy sú starostlivo kultivované 3 - 5 rokov, než po prvýkrát zakvitnú a majú plody nazývané kávové čerešne. Medzi najznámejšie druhy kávovníkov patrí Arabika a Robusta.

Arabika

Má hlbokú arómu a ľahkú ale intenzívnu chuť, vybočujúcu svojou kyslosťou. Obsahuje minimálne množstvo kofeínu. Arabiku radíme medzi lepšie a kvalitnejšie kávy, je náročnejšia na pestovanie.

Robusta

Je energický druh so silnou a plnou chuťou. Chemicky má úplne inú štruktúru ako Arabika, čo ovplyvňuje odlišnosť ich chutí. Robusta rastie v nižších nadmorských výškach a jej kávové čerešne dozrievajú omnoho rýchlejšie ako čerešne Arabiky. Často má výraznú horkú chuť a na jazyku zanecháva zvláštnu dochuť, “chvostík”.

Zber

Zdravý strom Arabiky poskytuje počas sezóny 1-5 kg čerešní. Pri ručnom zbere oberajú zberači buď všetky plody naraz, alebo sa neskôr vracajú k nedozretým plodom. Ďalším spôsobom zberu je česanie strippaggio, keď zberači strhnú všetky plody kávovníku naraz. Najrýchlejšou ale menej šetrnou metódou zberu je strojový zber, ktorý spolu s plodmi strháva aj listy.

Spracovanie

Kávové bôby musia byť zbavené buničiny a oddelené od nečistôt. To sa deje prostredníctvom dvoch alternatívnych metód: suchou alebo vlhkou. Počas suchého procesu sa ovocie suší pod slnkom alebo v sušičke. Vlhký postup je drahší, ale produkuje takzvané lavados alebo "umyté" kávy, ktoré sú prestížnejšie. Preto môžete niekedy o Arabike počuť ako o “pranej” káve. Kávové čerešne sa premývajú v špeciálnych kadiach s vodou. Dochádza tak k výberu naozaj kvalitných zŕn šetrným spôsobom.

Lúpanie

Pred exportom sa káva lúpe v špeciálnych lúpacích strojoch, aby sa tak zrnká zbavili pergamenového obalu. Zrnká následne čaká 1-2 mesačná pauza, keď si musia po spracovaní oddýchnuť. Arabika sa vyváža čo najskôr, Robusta naopak čaká na predaj o niečo dlhšie.

Vývoz

Zelená káva je pred exportom balená najčastejšie do jutových vriec balle, do ktorých sa vojde 60 kg kávy. Následne vrecia putujú v kontajneroch loďou priamo do prístavu, kde si ich vyzdvihujú kupci a pražiči.