Skip to content

O spoločnosti
Tradícia

Prezývku „okno do sveta“ si Trieste vyslúžilo vďaka veľkému prístavu, ktorý spája Taliansko s celou zemeguľou. La Vita Caffé pôsobí zo strategického bodu neďaleko prístavu v Trieste, ktorý je jeden z najväčších európskych zdrojov zelenej kávy. Toto prímorské mestečko sa oddávna vyznačuje tradíciou najlepších talianskych pražiarov.
Trieste sa stalo centrom kvality talianského espressa, domovom tradičných pražiarní a prestížnych firiem obchodujúcich s kávou. Dodnes sa ním preženú tisíce ton tovaru, z ktorých veľkú časť predstavujú vrecia kávy z Ázie, Afriky, Južnej Ameriky.

“Trieste, la finestra nel mondo“

“Amore per il primo respiro“

O spoločnosti
Naša vízia

La Vita Caffé má víziu poskytovať prvotriednu kávu, aby zákazníkovi ponúkla neopakovateľný zážitok. Spoločnosť sa neustále snaží inovovať svoje produkty a adaptovať na moderné trendy a meniace sa očakávania zákazníkov. Prepájame a využívame bohaté biochemické vedomosti o káve, moderné technológie, zručnosti pri jej výbere a pražení s rodinnou podnikateľskou vášňou. Zložité prostriedky na dosiahnutie jednoduchej idey – dokonalej šálky kávy, la perfetta tazza di caffè.

O spoločnosti
Talianske zvyklosti

Taliani kávu nevynašli. Vytvorili jej však kultúru, ktorú tvrdohlavo dodržiavajú. Ak si chcete vychutnať kávu na taliansky spôsob, mali by ste sa držať nasledujúcich pravidiel.

Il cappuccino si beve di mattina.

Cappuccino či káva s mliekom sa pije zásadne dopoludnia. Ak si ho objednáte po 11. hodine alebo po jedle, hneď dostanete nálepku grobiána či turistu. Dôležitým pravidlom je, že Taliani nepijú kávu so žiadnym jedlom, výnimkou sú iba raňajky, keď si ku káve doprajú brioche či cornetto.

Un bicchiere d'acqua!

Keď vám Taliani donesú kávu s pohárom vody, je to preto, aby ste si pred vychutnaním kávy zneutralizovali chuť v ústach. Pitie vody po káve si vysvetľujú tak, že vám káva nechutila.

Double trouble.

Napriek tomu, že je káva tradične podávaná v šálkach na jeden hlt, skúste sa vyhnúť dvojitej káve. Caffè doppio nie je veľmi talianske. Taliani pijú veľa kávy v malých dávkach. Denná dávka troch, štyroch, či piatich káv je bežná. Káva po večeri je úplnou samozrejmosťou, preto k večeru uprednostňujú skôr menej kofeínovú Arabiku pred silnou Robustou.

Non me lo faccia troppo bollente!

Samozrejmosťou je teplá šálka, správna teplota kávy a kvalita vody. Voda je 90 percent tohto nápoja. Talianske kaviarne či domácnosti dbajú na to, aby voda prešla filtráciou a zmäkčovačmi.

C'è servizio al tavolo?

Káva k stolu verzus káva na bare. Al Banco, teda rýchle pitie kávy pri bare je veľmi obľúbené, lebo kým vám čašník prinesie kávu ku stolu, stratí optimálnu teplotu. Druhým dôvodom je cena kávy, za ktorú pri stole zaplatíte o 20 – 50 % viac.